A Magyar Nyelvészeti Tanszék nemzetközi konferencián

Utolsó módosítás: 2019. július 04.

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja 2019. június 28–29-én rendezte meg A nyelv közösségi perspektívája című nemzetközi konferenciáját, az Eszterházy Károly Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének társszervezésében.

Domonkosi Ágnes, Hulyák-Tomesz Tímea és Ludányi Zsófia a konferencia tudományos programbizottságának is tagjai voltak, rajtuk kívül előadással még Győrffy Alexandra képviselte a tanszéket.
Domonkosi Ágnes „Megszólítási gyakorlatok és stratégiák a felsőoktatás oktató-hallgató viszonylataiban" című előadása azt mutatta be, hogy a felsőoktatás diskurzusaiban milyen megszólítási, illetve a tegezésre/nemtegezésre vonatkozó gyakorlatok működnek, és azokra milyen magyarázatok, értelmezések, ideológiák vonatkoznak. Hulyák-Tomesz Tímea „Sporteseményekhez kapcsolódó szimbolikus cselekvésformák" című előadása két sportmérkőzést hasonlított össze a kommunikáció rituális elméletének keretében. Az előadó kitért arra, hogy milyen identitást erősítő és reprezentáló szimbolikus cselekvésformák figyelhetők meg a játékosok egyéni, valamint a csapat kollektív megnyilvánulásaiban, esetleg a mérkőzés kommentátorának kommunikációjában. Ugyancsak a sport témájához kötődött Győrffy Alexandra „A fiatalok sport iránti motiválása a digitalizáció világában" című előadása, amely a digitális eszközök megjelenésének és elterjedésének a sportolási szokásokra való hatását mutatta be. Ludányi Zsófia „Az elektronikus levelezés mint nyelvi probléma a nyelvi tanácsadó perspektívájából" című előadásában a nyelvi és a kommunikációs problémák feltárására, elemzésére és kezelésére szolgáló átfogó elmélet, a nyelvmenedzselés-elmélet (Language Management Theory) keretében vizsgálta az e-mailezési gyakorlathoz fűződő nyelvi problémákat a nyelvi tanácsadó szemszögéből.
A konferencia programja a Partiumi Keresztény Egyetem honlapján olvasható.


< Vissza