Interdiszciplináris humorkonferencia

Utolsó módosítás: 2019. október 09.

A VI. Magyar interdiszciplináris humorkonferenciának idén az Eszterházy Károly Egyetem adott otthont. Az október 3–4-én, az Magyar Nyelvészeti Tanszék szervezésében megtartott rendezvényen számos tudományterület képviselői vettek részt.

A rendezvény megnyitóján Pintér Márta Zsuzsanna dékán, a konferencia védnöke mondott köszöntőt. Nemesi Attila László a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense plenáris előadásában elemezte a humor pragmatikai mechanizmusainak állatviccekben való érvényesülését. A második plenáris előadásban T. Litovkina Anna, a komáromi Selye János Egyetem docense és Barta Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense egy másik humoros műfaj, a közmondásferdítések torzításának lehetőségeiről beszélt.


A több mint 60 előadás során a humor természetéről, jelentőségéről, művelődéstörténetéről, filozófiai, pszichológiai, szociológiai, irodalmi és nyelvészeti megközelítéséről is szó esett. A Trónok harca mémjei, az Agymenők humorának titkai, a stand up comedy sztereotípiái, az ugratás természetrajza mellett olyan kevéssé ismert, érzékenyítő témakörök is gazdagították a programot, mint a magyarországi siket közösség humorának bemutatása.
A szervező tanszékről több oktató előadást is tartott. Domonkosi Ágnes „Én vagyok én, te vagy te, ki a szamár?". A társas deixis műveleteinek reflektáltsága és a humor című előadásában internetes és hétköznapi társalgásokból gyűjtött példák elemzése révén mutatta be, hogy a személyközi viszonyok nyelvi konstruálása hogyan válhat humor forrásává.


Hulyák-Tomesz Tímea Verbális és vizuális alakzatok a 2019-es Super Bowl döntőjén bemutatott reklámokban címmel tartott humoros nyelvi és képi megoldásokat értelmező előadást.


Jánk István Lehet-e vicces a nyelvjárás, és ha igen, miért nem? című előadásában kabaréjelenetek, előadásrészletek elemzése révén mutatta be, hogy a nyelvjárásban beszélő ember számos humoros jelenet szereplője, ez gyakorlat azonban a nyelvi előítéletesség és diszkrimináció legitimálójává válhat.


Ludányi Zsófia Sólyom Rékával, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatójával együtt tartott előadást „A különírást vajon egybe kell írni?" Helyesírás és humor. Nyelvi ideológiák és metakognitív stratégiák címmel. Előadásukban egy folyamatosan bővülő, jelenleg 25 mémből álló korpusz anyagát elemezve a kép és szöveg együttese által megkonstruált humorral foglalkoztak.


Takács Judit A szleng fekete humora: márkanevek a börtönszlengben címmel tartott előadást, melyben két börtönszlengszótár anyagából merítve a börtönben közszóként is használt márkaneveket vizsgálta, a humor irányából is közelítve.


A szervező tanszék előadóin kívül az egyetemen belülről is számos további oktató kapcsolódott be az interdiszciplináris diskurzusba (Bakos Judit, Boros Lili, Kaló Krisztina, Körömi Gabriella, Madarász Judit, Murányi Zolán, Murányiné Zagyvai Márta, Peterecz Zoltán).


A tudományos előadások mellett a tematikához illeszkedően könnyedebb program is várta a résztvevőket. Október 3-án este Humorról – humorral címmel kisebb műsorszámokkal tarkított pódiumbeszélgetésre került sor. Kormos Anett humorista, újságíróval Litovkina Anna, Dolák-Saly Róbert előadóművésszel pedig Rázsi András beszélgetett.


< Vissza