Könyvbemutató Pásztor Emilről

Utolsó módosítás: 2019. május 01.

A közelmúltban jelent meg Szecskó Károly történész könyve a Magyar Nyelvészeti Tanszék egykori oktatójáról, Pásztor Emil főiskolai tanárról.

A Pásztor Emil tanár úr című kötet bemutatóját április 24-én tartották a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban, az egri nyelvművelő kör társszervezésében. A rendezvényen közreműködtek a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulói, akik részleteket olvastak fel a műből, amely a Széphalmi Minerva Könyvek sorozatában látott napvilágot. A jelenlévők – egykori kollégák és volt tanítványok – beszélgetés keretében visszaemlékeztek a nagy hatású pedagógusra, a kutatóra, a tudósra. A beszélgetést Zimányi Árpád vezette.
Dr. Pásztor Emil, a nyelvtudomány kandidátusa 1964 és 1990 között tanított intézményünkben. Közel 900 publikációjának tematikája igen szerteágazó, felöleli a nyelvészet számos területét: a nyelvhelyességet, a helyesírást, a stilisztikát, a nyelvtörténetet, valamint az anyanyelvi nevelés módszertanát. Tagja volt az MTA Helyesírási (utóbb: Magyar Nyelvi) Bizottságának, így közreműködhetett az akadémiai helyesírási szabályzat 11. kiadásának szerkesztésében. Egy évtizedes kutatómunka után 1979-ben jelent meg könyve Kazinczy Lajosról, a 15. aradi vértanúról. Jelentős lexikológiai munkája az 1986-os kiadású Toldi-szótár.
1994-ben dolgozta ki elképzelését a magyar nyelv múzeumának megalapításáról. Helyének a nyelvújítás szimbolikus központját, Széphalmot javasolta. Egy évtizedes állhatatos küzdelem után sikerült elfogadtatni a tervet, és 2008-ban a köztársasági elnök jelenlétében megnyílhatott az Európában is egyedülálló intézmény. Ezt azonban Pásztor Emil már nem érhette meg. Az utókor megbecsülését jelzi, hogy az emeleti galériát róla nevezték el, ahol tárlók és relikviák segítségével méltóképpen megemlékeznek a múzeum ötletadójáról.
Szecskó Károly legújabb kötetével a Magyar Nyelvészeti Tanszék immár harmadik kiemelkedő oktatójának állít emléket. A Tudós tanárok – tanár tudósok sorozatban jelent meg Bakos József tanszékvezető és Chikán Zoltánné főiskolai docens munkásságának bemutatása, és most készül az alapító tanszékvezető, a jeles nyelvtudós, Papp István portréja.


< Vissza