PeLiKon2020 – oktatásnyelvészeti konferencia

Utolsó módosítás: 2020. november 12.

Az Eszterházy Károly Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének tudományos munkaközössége és a PeLi Oktatásnyelvészeti kutatócsoportja immáron másodszor rendezte meg a nyelv és az oktatás összefüggésrendszerét középpontba helyező konferenciáját, a PeLiKont.

A november 6–7-én megrendezésre került kétnapos konferencia A digitális oktatás nyelvi dimenziói címet kapta, mivel a szervezők idén olyan előadásokat vártak, amelyek a nyelvészeti szempontok és módszerek digitális oktatásban, távoktatásban való alkalmazására, illetve a digitális oktatás nyelvi dimenzióira irányultak. A konferenciát Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektora nyitotta meg, majd átadta a szót Domonkosi Ágnesnek, a szervezőbizottság elnökének és Jánk Istvánnak, a PeLi oktatásnyelvészeti kutatócsoport vezetőjének.

 

Az esemény online videókonferencia formájában került megrendezésre. A szervezőbizottság előzetes elképzelése alapján a konferencia kifejezetten interaktív volt, ahol a kutatási tartalmak megosztása mellett a résztvevőknek párbeszédekre nyílt lehetősége. Két nap alatt közel 70 előadó vett részt az eseményen: 10 kerekasztal-beszélgetés, 10 poszterelőadás, illetve 3 plenáris előadás került megtartásra. A színvonalas konferencián egyaránt részt vettek hazai (pl. Budapest, Szeged, Pécs, Veszprém, Debrecen) és határon túli (pl. Ljubljana, Komárom, Kolozsvár, Csíkszereda, Déva, Gyergyószentmiklós) előadók.

 

A jelenléti moderálással a szervezőknek sikerült a digitális térben a tudományos konferencia műfajának elemeit megújítva megtartani.


A PeLi oktatásnyelvészeti kutatócsoport kerekasztal-beszélgetése a problémaalapú anyanyelvi nevelésről szólt. A résztvevők szerint a nyelvmenedzselés-elmélet nyelvi problémák feldolgozására irányuló szemléletmódja eredményesen beépíthető az anyanyelvi nevelésbe. A kutatócsoport tagjai olyan konkrét módszertani lehetőségeket mutattak be, amelyek segítségével a hétköznapi élethelyzetekből vett nyelvi problémák tudatosítása, értelmezése indítja meg a tanulást.

 

A konferencia szervezőbizottságának tagjai: Domonkosi Ágnes (a szervezőbizottság elnöke), Ludányi Zsófia (titkár), Jánk István (titkár), Farkas Anett, H. Tomesz Tímea, Imrényi András, Kalcsó Gyula, Rási Szilvia, Takács Judit.


A konferencia technikai megvalósítását a Líceum televízió munkatársai tették lehetővé.


< Vissza