Szakmai kirándulás Romániában

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 18.

2019. szeptember 6-8. között az Irodalomtudományi Tanszék szakmai kirándulást szervezett a második évfolyamos magyartanár szakos hallgatók részére.

A szakmai út programja rendkívül tartalmas és sűrű volt. A csoport először Nyírbátorban állt meg, ahol hallgatóink látogatást tettek a református templomban, valamint megnézték a minorita templomban található, a világon egyedülálló Krucsay-oltárt. A következő megálló már Adyfalván − a hajdani Érmindszenten − volt, ahol a csoport meglátogatta Ady Endre szülőházát és az Ady-kúriát. Hallgatóink koszorút helyeztek el a költő szobránál, majd Ady verseket olvastak. Ezután az érsemjéni Kazinczy Emlékmúzeumot tekintették meg, majd megkoszorúzták a nyelvújítás vezéralakjának szobrát.
A második napon Nagyvárad nevezetességeivel ismerkedhettek meg a diákok. A sok látnivaló között természetesen helyet kaptak az Ady Endréhez kötődő helyek, épületek is: a volt EMKE Kávéház, ahol a költő megismerkedett Lédával és ahol a Holnap megalakult; Ady kedvenc cukrászdája; a híres Kanonok-sor, amelynek apropóján a költő kritikus hangú jegyzetet írt az ott dőzsölő kanonokokról; a börtön, ahová a jegyzete miatt három napra elzárták; Deák Árpád Holnaposok szoborcsoportja.
Utolsó nap Nagyszalontára látogattak hallgatóink, ahol megnézték a Csonkatoronyban található Arany János emlékmúzeumot, ill. a város irodalmi emlékhelyeit: a portát, ahol egykor a költő szülőháza és a „Családi körben" megénekelt eperfa állt, valamint Zilahy Lajos és Sinka István szülőházát. Az út utolsó megállója Nagykároly volt, ahol a Károlyi család kastélyát fedezhették fel a hallgatók.
Az út során a hallgatók közelebb kerültek a magyar irodalom és a magyar nyelv kiemelkedő alakjaihoz, megismerkedhettek azokkal az emblematikus helyekkel, amelyek összefonódtak Arany János és Ady Endre életével és emlékével.
A csoportos szakmai kirándulásra a rövid távú hallgatói mobilitás program keretében került sor.


< Vissza